Hát akkor szüret!

2011. augusztus 12. 16:35 , Legutóbb frissítve: 2011. augusztus 13. 07:35 Barta Zsolt
KUNSÁGI BORVIDÉK Beérett az Irsai Olivér, kezdődik a szüret a Kunsági Borvidéken.

 

A soltvadkerti Font család tegnap fogott az illatos szőlő szedéséhez. Font Gábor borász száz mázsás hektáronkénti terméssel számol, melyet 16,5 feletti mustfokkal szüretelnek. Ez igen jónak számít, magyarázza, de nem lehet tovább a tőkén tartani a fürtöket, mert ha túlérnek, akkor elveszítik az értékes savakat és a fajtára jellemző illatot a bogyók.

Az idei évre nem lehet panaszkodni mondja, igaz szerencséjük is volt, mert a 3,5 hektáros ültetvény megúszta a téli fagyot, s a jégeső is elkerülte a dűlőket. Az időjárás a tavalyihoz képest kegyesebb volt, a hőmennyiség a napokig tartó hidegfrontok ellenére jól alakult, a csapadék sem volt több az átlagnál. A következő hetekben megkezdődhet a cserszegi szürete, illetve szeptember második felében az ezerjó szedése is.

A kékszőlők is szépen fejlődnek a határban, a következő 60 nap döntő lesz abban, hogy az idei szüretet jó évként könyveljék el a termelők. A várható árakról is éreklődtünk. Font Gábor megítélése szerint az illatos szőlőket 100 forint felett lehet majd értékesíteni. De a nagy terméssel fizető hagyományos fajtákért, mint például a bianca, nem fognak kimagasló árat fizetni a kereskedők.

A soltvadkerti Font család tegnap fogott az illatos szőlő szedéséhezA soltvadkerti Font család tegnap fogott az illatos szőlő szedéséhez

 

A szőlőterméssel kapcsolatban a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatója is nyilatkozott. Farkas Zoltán információi szerint hektáronként úgy 70-75 mázsával  lehet számolni. Ez mennyiségileg közepesnek számít a térségben.

A szőlőterméssel kapcsolatban a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatója is nyilatkozott. Farkas Zoltán információi szerint hektáronként úgy 70-75 mázsával  lehet számolni. Ez mennyiségileg közepesnek számít a térségben.

FONT PINCÉSZET KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT.

 6230 Soltvadkert Bócsai út 9.  

Tel/Fax: +36 78/482-733