A legjobb cserszegi az alföldi

2011. július 1. 19:53 , Legutóbb frissítve: 2011. július 2. 09:13 Barta Zsolt
SOLTVADKERT A tavalyi rossz évjárat ellenére az alföldi cserszegi fűszeres borok kiválóak.

Cserszegtomaj, a cserszegi fűszeres szőlőfajta „őshazája” Keszthelytől nem messze fekszik, de úgy tűnik, hogy a népszerűségét nem otthon érte el a termesztők körében ez a kiváló bort adó növény, hanem az Alföldön, pontosabban a Kunsági Borvidéken.

Soltvadkerten rendezték tegnap a XVI. Országos Cserszegi Fűszeres Borversenyt, amelyre tíz borvidékről negyvenöt minta érkezett, melyet két bizottság bírált. Frittmann János – főrendező – lapunknak elmondta, csak olyan személy értékelhetett, aki nem nevezett. Arra is ügyeltek, hogy a bizottságok tagjai egymástól függetlenül bíráljanak. A csúcsbizottságban Módos Péter, a Magyar Borakadémia nyugalmazott elnöke, illetve dr. Urbán András a Hegyközségek Nemzeti Szövetségének  nyugalmazott főtitkára bírált.

Módos Péter a verseny utáni díjkiosztón  hangsúlyozta, hogy a tavalyi rossz időjárás ellenére kiváló borokat kóstolhattak az ítészek. Az idén több, mint két tucat megmérettetésen vett részt, de a minták alapján a vadkerti a legjobbak közé tartozik. Az alföldi borok pedig az üdeségükkel, könnyedségükkel gyümölcsösségükkel méltán vívnak ki elismerést.

Az első cserszegi országos borversenyen, amikor az aranyérmet kapott egy alföldi minta, az azóta elhunyt nemesítő Bakonyi Károly nem hitt a szemének, pontosabban az ízlelőbimbóinak.  Ő ugyanis hegyvidéki szőlőt szeretett volna nemesíteni, de a cserszegi népszerűsége az alföldi borvidékeken a legnagyobb.

A versenyen nem csak a cserszegi minták, hanem az Irsay Olivér és a tramini szőlőből készített borok is versenyeztek. Irsayból és traminiből nemesítették a cserszegit, így – ahogy a borászok mondják – a szülőkből készített mintákat is minősítették az ítészek.

A verseny aranyérmesei

cégek bor
Bognár-Vin Kft Cserszegi F.
Bognár Vin Kft Cserszegi F. félédes
Galántai Pincészet Cserszegi F. 
Font Pincészet Irsay Olivér 
Bezerics Borház Cserszegi Pátria
Szöllősi Pincészet Kft Irsay Olivér 
Frittmann Testvérek Kft Cserszegi F.
Fritmann Testvérek Kft Cs. F. New Generation
Lantos Borászat Cserszegi F.
Frittmann Testvérek Kft Irsay Olivér
Vitis Labor Kft Nektár Csersz. Cuvée
Vitis Labor Kft Cserszegi F.

Pálinka kategória:
dr. Vavró Iván Cserszegi F. Jánoshalma

 

FONT PINCÉSZET KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT.

 6230 Soltvadkert Bócsai út 9.  

Tel/Fax: +36 78/482-733