Gyakran kérdezik vendégeink, hogy 2 személynek is megtartjuk-e a kóstolót, vagy csak nagyobb társaságokat fogadunk. Természetesen! A 20 fős társaságok mellett szívesen látjuk Önöket, akár 2 fővel is. Bizonyára szívesen részt vennének egy családias hangulatú, barátságos, kis létszámú borkóstolón, látogassanak el a Font Pincészetbe. Jelentkezzenek akár 2 fővel vagy néhány fős baráti társasággal hozzánk és garantáltan vidáman, a borkóstolás területén minden igényt kielégítve térhetnek haza. Válasszák a mi igazán egyedi, humoros, jó hangulatú, énekléssel gazdagított bemutatónkat! Nem fognak csalódni!

Újdonság nálunk, hogy a pincejárást követően ellátogatunk a pincénktől mindössze 12 kilométerre található Vincze Lovardába. Igény szerint lovasbemutatóval, tanyalátogatással, lovas kocsizással, lovaglási lehetőséggel színesítjük az itt eltöltött időt. Barátságos, igazi tanyasi hangulatú környezetben ismerkedhetnek meg borainkkal, vállalkozásunkkal. 

SZAKRÁLIS BORKÓSTOLÓ:

A pincészet háziasszonyaként a borok és a pincészet bemutatása mellett elgondolkodtató témákba is beavatom Önöket. A mai kor emberének nagyon nagy szüksége van arra, hogy visszataláljon a gyökereihez, ahonnan erőt meríthet a folytatáshoz. Miért fontosak a hagyományaink, hogyan éltek őseink, nagyszüleink és azt a tudást hogyan alkalmazhatjuk mai modern életünkben, milyen szent helyeink vannak, mi a jelentőségük, miért különleges hely az alföld és Soltvadkert? Igyekszem ezekre a kérdésekre választ adni, mindezeket kiegészítik szép népdalaink, énekes imádságaink, melyekből néhány gyöngyszemet meghallgathatnak, vagy akár együtt énekelhetnek velem.

Ha Ön is több élményt szeretne kapni, mint amit egy-egy bor kóstolása nyújthat, s ehhez talál társakat, barátokat is, kérem, hívjon vagy írjon, maradandó, felejthetetlen élményben lesz része.

LEGYEN ÖN IS A VENDÉGEM!

Erzsike

 

 MI IS AZ A BORKÓSTOLÁS ?

Ezt akkor kérdezzük, ha a szomszéd gazda meghívott, hogy megkóstoljuk “a világ legjobb borát”, s az ember ilyenkor azokra a szmokingba öltözött, komor arcú úriemberekre gondol, akik egy asztal körül ülve poharakba dugdossák az orrukat, érthetetlen nyelven beszélnek, és… kiköpik a bort. Na, ők azok, akik már nagyon tudják, mi minden rejtőzik egy borban, ismerik minden csepp titkát, és bár nem látszik, de ők is remekül szórakoznak. De ők sem itt kezdték… De ne vegyük túl komolyan. Nem kell a bortól félni, még csak egy új nyelvet sem kell megtanulni. Fogjon meg egy pohár bort, és hagyja, hogy az érzékszervei vezessék. A bor az egyetlen olyan ital, amely egyszerre hat minden érzékünkre (leszámítva a hallást), és kihívást jelent az értelem számára is. Minden pohár borban van egy leckényi történelem, földrajz, földművelés, botanika, sokszor antropológia, vallás és pszichológia.

 

 LÁSSUNK NEKI: BÁTRAN, HATÁROZOTTAN.

Az első szabály: NYUGI! Bort nem lehet rohanva élvezni. A kóstolás játék. Kihívás. Játék. Pihenés. Játék. Vegyen elő egy borospoharat. Ez fontos. Ne alázza meg a bort azzal, hogy vizespohárba, bögrébe vagy műanyagpohárba tölti. Öntsön két ujjnyi bort a pohárba. Engedje szabadjára az érzékszerveit és a fantáziáját. Nézze meg a színét. Milyen? Sötét? Világos? Átlátszó? Kristálytiszta? Homályos? Ködös? Próbálja meg a színt hasonlatba illeszteni. Olyan, mint… Cseresznye? Meggy? Szalma? Borostyán? Napfelkelte? A szomszéd háza? Tegye le a poharat az asztalra, és körkörös mozdulatokkal mozgassa meg benne a bort. Bukjon rá a pohárra, és szippantson egy jó mélyet. Mire emlékezteti a bor illata? Gyümölcsre? Milyen gyümölcsre? Ananászra? Almára? Mazsolára? Virágra? Milyen virágra? Rózsa? Jázmin? Akácfa? Vagy inkább friss aszfaltszaga van? Nyers bőr? Tornazokni edzés után? Minden lehet… fantázia kérdése. Kortyoljon egyet. Forgassa meg a bort a szájában. Ne csak az ízét keresse, de a súlyát és a struktúráját, szövetét is. Selymes? Bársonyos? Durva? És az íze? Mire emlékeztet? Aszalt szilvára? Dióra? Pörkölt kávéra? Friss fűre? Ha ez megvolt, adja össze. Gondoljon arra is, hogy miből készült a bor, min ment keresztül, honnan, kitől jött. Kortyoljon még egyet. Élvezze!

 

VISELKEDÉS BARÁTI BORKÓSTOLÓN

Gyakran előfordul, hogy egy termelő (vagy másvalaki) meghív egy társaságot borkóstolóra, borbemutatóra. Nagyon jó hangulat alakulhat ki egy ilyen, többé – kevésbé szakmai kóstolón is. Általános menetrend szerint a bemutatást a kóstolási sornak megfelelően vezeti le a házigazda. A sorozat végén a “Szent János áldás” (“búcsúpohár”) következik. Ekkor a bemutatott minták közül mindenki kaphat még egy pohárkával. Ennek legendája Szent János boráldásához kötődik. A borivók tízparancsolata alapján ez az a pohár, amivel megemlékeznek a szőlőt termelő és a bort készítő munkásról, megköszöni a társaság a kóstolást a házigazdának. Ez a “kötött” program vége.

 

A KÓSTOLÁS ALATT BIZONYOS SZABÁLYOKAT ILLIK BETARTANI:

1. Ne dohányozzunk, ne rágózzunk a kóstoló ideje alatt, bárhol is legyen az. 2. Addig nem szabad megkóstolni az éppen kitöltött bort, amíg a bemutató személy fel nem szólítja rá a társaságot. 3. Mindig maradjon a poharunkban egy kortynyi, amíg az adott borról beszélünk, mert esetleg valaki észrevétele miatt újra meg kell kóstolnunk. 4. Soha ne adjuk oda a nekünk kitöltött bort másnak, öntsük ki a kiöntőbe, ha nem kívánjuk elfogyasztani. 5. A kiöntőben levő folyadékot ne próbáljuk elfogyasztani, ne is említsünk ilyet. Ez olyan lenne, mintha a szemetesből akarnánk étkezni. 6. Illetlenség a bort el nem fogadni. Ilyenkor vagy a kóstoló előtt közöljük a problémánkat (gyógyszer szedés, gépjármű vezetés) a házigazdával, vagy kérjünk keveset a poharunkba és a kiöntőbe öntsük majd ki. 7. Természetesen nézzük meg a színét és szagoljuk is meg. 8. A visszakóstolás előtt ne koccintsunk, ne köszöntgessük egymást. 9. Mindig figyeljünk oda a borról szóló személyre. 10. Mindig reagáljunk a borra. A bor megköveteli, hogy szóljanak róla, de legalább a házigazdára vettet elismerő pillantással jelezni illik, hogy értékeljük a bort. A legnagyobb illetlenség, ha a bort “nem vesszük észre”. 11. Akármilyen is a bor, valami jót kell találni benne, azt kell megemlíteni, a problémákat csak akkor mondjuk meg, ha a házigazda nyomatékosan felszólít rá. 12. A visszakóstolás poharával köszöntsük a házigazdánkat, és köszönjük meg a kóstolót. 13. Ne vegyünk elő semmilyen ételt, “rágcsálnivalót”. Csak a házigazda által felszolgált ételeket, italokat fogyasszuk. 14. Pincében ne kopogtassuk a hordókat. Ez olyan, mintha a befőtteket mérném le a vendéglátóm kamrájában, vagy a pénztárcájában levő pénzt számolnám meg. Az egyik legnagyobb illetlenség. 15. Ha az italhoz valamilyen ételt fogyasztunk, akkor ne szemeteljünk, ne morzsáljunk, mert a legapróbb maradékon is káros mikroorganizmusok szaporodhatnak el, amelyek gondot okozhatnak a pincében.

 

A BORÍVÓ TÍZ PARANCSOLATA

Aki a kulturált borfogyasztás mívelője kíván lenni, az fogadja meg az alábbi intelmeket. Bizton állíthatjuk, hogy a Borbarát Hölgyek és Urak e tanításokat soha sem szegik meg…
1. Bort sose igyál éhgyomorra! 
2. Borivás előtt ne egyél édes ételeket! 
3. Ügyelj a borfajták hőmérsékletére! 
4. Bort mindig megfontoltan, lassan igyál! 
5. Apró kortyokkal élvezd a bor zamatát! 
6. A nemes borokat csak tisztán igyad! 
7. Tarts mértéket a borivásban! 
8. Jobban ízlik a bor, ha közben eszel is! 
9. Szeresd, de légy erősebb a bornál! 
10. Borivás közben gondolj arra, hogy mennyi verejtékes, nehéz munka van egy pohárnyi nemes borban!
  

FONT PINCÉSZET KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT.

 6230 Soltvadkert Bócsai út 9.  

Tel/Fax: +36 78/482-733